VEGOLASAGNE MED HET OSTSÅS
INGREDIENSER:
Färssåsen:
- 2 dl röda torra linser
- 1/2-1 purjolök (beroende på hur stor purjolöken är)
- 1-2 vitlöksklyftor
- Flytande matfettsblandning/ rapsolja för stekning
- 300-400g vegofärs
- 5-6 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 1 burk krossade tomater
- 1-2 dl hackad färsk basilika
- 1 msk kinesisk soja
- 2 msk tomatpuré
- Ca 1 tsk paprikapulver
- Ca 1 tsk umamikrydda
- 2-3 msk ketchup
- Salt
- Peppar
Ostsås:
- 1/2 förpackning (ca 165g) Kavli mjukost Hot Jalapeno
- 3 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk iKaffe)
- 12 lasagneplattor
- 1-2 dl riven ost 12%
GÖR SÅHÄR:
- Blötlägg linserna minst 2 h före tillagning och skölj sen noga av dem under rinnande vatten.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med att göra färssåsen genom att hacka purjolök och pressa vitlök, fräs i flytande matfettsblandning/rapsolja
- Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt koka upp och sänk sedan ner värmen.
- Tillsätt vegofärs och övriga ingredienser för färssåsen och låt koka ihop 10-15 min. Smaka av och tillsätt ev mer krydda efter eget tycke.
- Blanda ihop ingredienserna till ostsåsen, blanda väl.
- Ta sedan en ugnsfast form och lägg plattor i botten, lägg sedan ett lager färssås och häll sedan på ett lager ostsås (ca 1 dl färdig sås i mellanlagerna)
- Avsluta med lasagneplattor överst, häll på resterande ostsås och toppa sist med lite riven ost.
- Tillaga i ugnen 30-40 min, känn med en sticka så att lasagneplattorna är klara.
- Servera gärna med en sallad och njut av denna goda lasagne!